Gratis downloads

 ‘Je hebt alles goed!’ = geen goed compliment.

We staan met zijn alle voor een nieuwe uitdaging: Onze kinderen begeleiden bij hun dagelijkse schoolwerkzaamheden. Tijdens het thuiswerken is het prettig om je kind regelmatig een compliment te geven. Complimenten helpen de motivatie en het zelfvertrouwen van je kind te versterken.

Wanneer je te veel nadruk legt op het resultaat (‘Je heb alles goed gemaakt.’) of op het talent (‘je bent zo slim’), bestaat de kans dat je kind hier juist faalangstiger van wordt en motivatie verliest. Het is immers  best lastig bij de volgende opdracht ‘net zo slim’ te zijn als de vorige keer.

Door complimenten te geven op het proces (inzet, zorgvuldigheid, gedrag), gekoppeld aan de uitkomst van de opdrachten vergroot je wél de motivatie, het zelfvertrouwen en zelfinzicht. Een kind heeft hier namelijk invloed op!  ‘Je hebt doorgezet, ondanks dat je het lastig vindt, hierdoor zijn de meeste opdrachten goed gelukt.’ Je kind ervaart hierdoor dat doorzetten (het proces) dan bijdraagt aan het volbrengen van de taak (het resultaat).

Deze kaartjes kunnen je helpen geven van een goed compliment!

Tijd om stil te staan… en om vooruit te kijken

Het eind van het jaar, tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar. Een jaar waarin veel dingen anders gingen dan verwacht. Tijd om met elkaar te delen. Hoe hebben jullie het afgelopen jaar ervaren? Tijd om vooruit te kijken… Waar kijken jullie naar uit?

Knip de vragenkaartjes uit. Doe ze in een pot. Zet een muziekje op en geef de pot aan elkaar door, wanneer de muziek stopt, pakt degene die op dat moment de pot vasthoudt een kaartje uit de pot en beantwoord de vraag die erop staat. Laat je verrassen door elkaars antwoorden. Veel plezier!