Jij MOET ook mee doen!

Jij moet ook mee doen! Sprak de strenge gym juf van de LOM school waar ik stage liep, tot me. Ik liep als 16 jarige stage als klassenassistente in groep 8. De leerlingen in deze groep waren soms maar 3 jaar jonger dan ikzelf.  Zij kregen weerbaarheidstraining tijdens de gymles, van deze pittige, pinnige gymdocente. ‘De afspraak is dat alle stagiaires ook deelnemen.’ Ze was heel stellig.  Oké..?! dacht ik. Onzeker als ik was durfde ik daar niks tegen in te brengen. Ik deed braaf wat me werd opgedragen.  Daar stond ik dan, tussen de stuiterende, soms zeer kwetsbare leerlingen van mijn stageklas in een iets wat klamme kleedkamer. Niet wetende dat het uur wat komen zou gaan, mijn leven zou veranderen…

Dit is wat ze deed.

Deze pinnige docente wist maar al te goed wat haar onzekere leerlingen nodig hadden: Lichaamsgerichte oefeningen om het zelfvertrouwen te vergroten!

Zij leerde haar leerlingen én mij om stevig te staan. Door een andere lichaamshouding aan te nemen, ervaren dat je je hierdoor ook anders gaat voelen… Waardoor zelfvertrouwen kan groeien.  Niet in elkaar gedoken, naar beneden kijkend, lopen. NEE!  Vol vertrouwen lopen,  blik opgericht, vooruit kijkend, schouders laag, en in een ferme pas vooruit. Niet twijfelend, maar met een trotse houding vooruit. Wat er gebeurde was magische. Door alleen zo te gaan lopen. Voelde ik me anders. Zelfverzekerder. Sterker. Doordat ik dit ging voelen straalde ik het ook uit. Kan dat echt, hoor ik je denken. Ja, het werkt echt zo. Prachtig, toch?

Een blijvende effectieve oefening.

Ik doe deze oefening nog regelmatig bewust als ik bijvoorbeeld langs een groepje hangjeugd moet lopen, waarbij ik me niet zo prettig bij voel. Blik vooruit, schouders laag, ferme pas vooruit. Ik vroeg hier graag nog een vriendelijke glimlach aan toe. Omdat deze glimlach zorgt voor positieve communicatie.

Door simpelweg je lichaamshouding aan te passen, kun je bouwen aan zelfvertrouwen. Dat is ook waar ik in mijn praktijk altijd aandacht aan besteed. Stevig staan. De basis voor de groei van zelfvertrouwen.

Nu jij!

Probeer het zelf eens en ervaar wat het met je doet. Oefen het met je kind en kijk wat het met je kind doet. Ik hoor graag jullie ervaringen terug.